duminică, 13 noiembrie 2011

POVESTEA TANGRAMULUI

Povestea tangramului
A fost odată un mare împărat care avea un fiu. Şi era tare supărat că fiuuil său nu-i plăcea nicio jucărie. Mulţi meşteri învăţaţi au venit la palat pentru a-i făuri jucării, care mai de care mai minunată, dar copilul se plictisea foarte repede de fiecare dintre ele.
În vremurile acelea de demult, pe un tărâm îndepărtat trăia un mare mag. Era cel mai buni dintre magi. Avea viclenia unei vulpi, înţelepciunea unui vultur şi memoria unui elefant. Auzise şi el de copilul care nu râdea. Într-o zi a părăsit căsuţa sa umilă şi a plecat spre palat. Avea de făcut un drum lung şi greu.
Şi a mers magul până a ajuns la un deşert mare. Fiind un mag înţelept, ştia că nu poate traversa singur deşertul. A făcut rost de o cămilă şi l-a traversat.
După o vreme ajunse la o apă mare. Ştia că nu o poate traversa decât cu o barcă. Şi-a făcut rost de una şi a ajuns în siguranţă la mal.
După o vreme a ajuns la palat. El a spus împăratului că are pentru fiul său o jucărie şi a scos din geantă un pătrat de hârtie. La începu,t împăratul a fost foarte mirat, nu înţelegea cum te poţi distra cu un pătrat de hârtie. Magul a tăiat repede pătratul în mai multe bucăţele. Acum avea 7 forme, nu doar una: două triunghiuri mari, unul mijlociu, două triunghiuri mici, un paralelogram şi un pătrat. Apoi a început să-i spună povestea călătoriei sale, arătându-i toate acestea cu ajutorul tanurilor. Copilul a fost impresionat şi a început să se joace.
De atunci copilul este foarte preocupat ca să aranjeze piesele. În câteva zile împăratul a declarat jucăria simbolul palatului.
Şi aşa s-a născut tangramul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici astept parerile, sfaturile sau apreciarile voastre!