luni, 17 iunie 2013

In ce alimente se gasesc cele mai periculoase E-uri?


Din gama aditivilor alimentari “interzisi” fac parte cei folositi pentru colorarea in galben si rosu a sucurilor, gemurilor sau compotului si chiar a mustarului. Ei pot complica boli deja existente sau chiar cauza cancer.

Aditivii alimentari sau E-urile sunt adaugati pentru a “ameliora” gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Desi unii asociaza sintagma “E-uri” cu substante periculoase, trebuie sa stiti ca exista si aditivi care nu reprezinta un risc, dar nici nu este nevoie expresa de ei.

“Aditivii nu sunt nici necesari organismului si nici nu au o calitate nutritionala superioara produselor traditionale, naturale. Totusi, majoritatea aditivilor alimentari sunt in general inofensivi insa consumul lor in cantitati mari sau a celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene, poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare si alte afectiuni grave”, atentioneaza Mihaela Gribovschi, medic nutritionist la Centrul Medical Unirea din Cluj-Napoca.

De aceea, atunci cand mergeti la cumparaturi cititi cu atentie etichetele alimentelor pentru a le evita pe cele care contin E-uri periculoase sau cel putin sa limitati consumul lor.

Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii, cele mai raspandite fiind: indulcitori- care inlocuiesc zaharul, coloranti – pentru a da o culoare mai apetisanta, acidifianti – dau un gust usor acid, corectori de aciditate – cresc sau diminueaza aciditatea, emulsificatori – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare, conservanti – intarzie sau impiedica alterarea alimentelor.

Acestora li se adauga corectorii de gust si de miros care imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor, propulsorii – gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje, antioxidantii – limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul.

Cei mai periculosi aditivi

Printre cele mai periculoase E-uri se numara E102 sau tartrazina, un colorant galben, foarte nociv, care se gaseste in bauturi, mustar si gem. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.

Exoticul Sunset yellow sau colorantul galben E110 poate avea efect cancerigen. El se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci. Nici colorantul E120 nu este lipsit de vina, acesta fiind responsabil pentru provocarea alergiilor.

E124, un colorant rosu care se gaseste in mezeluri este un aditiv toxic, ce produce tumori pe glanda tiroida.

“Mezelurile, in special parizerul, crenvurstii, bauturile racoritoare si preparatele conservate cu substante chimice (in special supele la plic sau alimentele afumate) contin cele mai multe E-uri din categoria celor periculoase”, explica nutritionistul Mihaela Gribovschi.

Exista si substante incriminate ca avand o contributie semnificativa la aparitia diferitelor tipuri de cancer.

“Din categoria celor “rai” fac parte E131, E123, E142 (colorati), E211 (conservant) interzis in SUA, dar permis la noi. Cel din urma se gaseste in unele bauturi racoritoare, la fel ca E213, E214, E215. Si potentiatorii de gust si aroma (rinoglucidele) intra in categoria aditivilor care influenteaza aparitia cancerului, in special la nivelul tractului digestiv, al ficatului, cailor biliare sau al pancreasului”, avertizeaza nutritionistul.

E-uri cu nivel mic de pericol

Lista aditivilor care au un grad mediu de periculozitate este mult scurta, dar si aici, cap de lista sunt tot colorantii galbeni si rosii, respectiv E110 si E123.

“Acesti aditivi sunt folositi in sucuri, dulciuri, prajituri, jeleuri, branzeturi prelucrate prin topire, ei fiind considerati mai putin periculosi decat tartrazina si eritrozina”, detaliaza specialistii Puia Negulescu si Gheorghe Mencinicopschi in cartea lor “Alimente pentru o viata sanatoasa. Ghid de preventie si terapeutica“. Acestora li se adauga tiabendazolul (E233), folosit ca si conservant in sucurile citrice.

Exista si aditivi care nu afecteaza sanatatea organismului. Din aceasta categorie face parte E306 sau vitamina E, un antioxidant natural sau de sinteza, cu rol bine determinat in protectia antioxidativa a grasimilor, pe care il gasim in ficat, oua, peste, soia. Si vitamina C sau lecitina sunt aditivi alimentari care nu au efecte negative asupra sanatatii.

Top 15 e-uri care trebuie evitate
E110

Sunset yellow – colorant galben
Cancerigen
Se gasesc in: dulciuri, prajituri, budinci, sucuri
E123

Amarant – colorant rosu
Cancerigen, interzis in SUA si Rusia
Dulciuri, jeleuri, branza topita
E124

Ponceau 4R – colorant rosu
Toxic, interzis in SUA
Mezeluri
E127

Eritrozina – colorant rosu
Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om
Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E128

Rosu 2 G – colorant
Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australia
Carne de hamburgeri
E211

Acidul benzoic si derivatii sai
Posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi
Unele bauturi racoritoare
E220/E228

Sulfiti – conservanti
Provoaca alergii
Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
E231

Ortofenilfenol – conservant
Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.
Cirtice
E233

Tiabendazol – conservanti
Toxic. Interzis in Australia
Citrice
E249/E252

Nitrati si nitriti – conservanti
Posibil cancerigen
Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
E320

Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
Posibil cancerigen
Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E425

Glucomanan – agent de textura
Toxic respirator
Jeleuri
E621

Glutamat monosodic MSG
Provoaca efecte neurotoxice
Condimente, supe concentrate
E95

Acetsulfam K – indulcitor
Posibil cancerigen, interzis in SUA
Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
E954

Zaharina – indulcitor
Posibil cancerigen
Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare

Sursa:http://viataverdeviu.ro/in-ce-alimente-se-gasesc-cele-mai-periculoase-e-uri/


www.evz.ro/detalii/stiri/e-urile-cele-mai-periculoase-sunt-in-mezeluri-si-sucuri-924454.html#ixzz1czZHbA8f

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici astept parerile, sfaturile sau apreciarile voastre!